Smagning

Sådan smager du på ekstra jomfru olivenolie

Hvordan smager olivenolie?

 

olivenolie smagning

Quick guide

Quick guide, sådan smager du på ekstra Jomfru olivenolie:

  1. Duft – Den skal dufte frisk og frugtagtig
  2. Smag – Den skal smage frisk, bitter og peberagtig

Jeg beskriver smags processen grundigt neden for og oploder også YouTube videoen – Sådan smager du på ekstra jomfru olivenolie.

Armonia olivenolie smagning

Hvor mange sorter af olivenfrugter findes der?

Der findes 2600 forskellige olivensorter, der smager forskelligt, så der er nok at gå i gang med. Den færdige ekstra jomfru olivenolie fra én olivensort, fx Picual der er typisk for Spanien, smager forskellige afhængig af mange forskellige faktorer som fx geolokation, pasning, høstning, melaxing mm.

Vil du lære at smage på ekstra jomfru olivenolie?

Man behøver ikke at være olivenolie ekspert eller olivenolie Sommelier for at kunne smage på olivenolie, det kan alle lærer.

Standart for professionel olivenolie smagning

Det skal dog siges at der er en international standardiseret måde for eksperter at smage på olivenolie og derfor er det muligt at smags-kategoriserer olivenolier og sammenligne dem, om de så kommer fra middelhavslandene, Japan eller Australien.

1. præmie for kvalitetskrav

Ekstra jomfru olivenolie er, så vidt jeg ved, DEN fødevare der stilles flest kvalitetskrav, kender du en fødevare der stilles flere kvalitetskrav til? Så kontakt mig gerne, det vil jeg elske at nørde lidt i.

Hvordan opnås Premium Quality ekstra jomfru Olivenolie?

Det stiller store krav til producenterne, de skal havde stor viden om hvordan man fremstiller god kvalitet ekstra jomfru olivenolie. Det kræver en målrettet indsats og udbyttet er lavt, men producenterne af økologisk Premium quality ekstra jomfru olivenolie er passonerede for at fremstille Premium quality til gourmetoplevelsen og for helbredet.

Det kommer der mere om i et andet blogoplæg, vil du havde besked når jeg poster nye blogoplæg så følg mig på face book.

blå olivenolie glas

Sådan smager du på ekstra jomfru olivenolie

  • Er du begynder, så start med at smage max 5 forskellige ekstra jomfru olivenolier.
  • Kender du olivenolierne, så begynd med de milde derefter medium og til sidst de kraftige.
  • Kender du dem ikke så afsæt 10-15 minutter pr. olivenolie, da du får brug for at rense mundens smagsløg og hvile sanserne imellem smagningerne.
  • Du kan rense ganen og smagssanserne med lidt vand og Granny Smith æble.

Forberedelse

  • Hæld lidt, min. 15 ml., olivenolie op i små glas fx snapseglas, portvinsglas, eller andre små glas, engangs snapseglas.
  • Farven på olivenolien ikke har betydning for smagen, så de professionelle bruger farvede blå eller røde glas.

Nu varmer du olivenolien og opsamler aroma

  • Pladser glasset i din hånd med den anden hånd over åbningen.
  • Du varmer olivenolien op i hånden (prof. 28 °C), det tager ca. 2 minutter. Har du kolde hænder så gnid håndfladerne mod hinanden for at varme dem op.

Opfang aroma

  • Du opfanger aromaen i glasset ved at holde hånden over åbningen, i de ca. 2 minutter du varmer olivenolien op.
  • Sving glasset rundt et par gange for at frigive aroma, umiddelbart før du fører glasset op til næsen for at dufte til din olivenolie.

Hvordan skal en frisk ekstra jomfru olivenolie dufte?

  • En frisk ekstra jomfru olivenolie skal dufte frisk og frugtagtig!
  • Prøv om du kan kategorisere om duftens styrke er mild, medium eller kraftig.

Nu er det tid til at smage på de gyldne dråber

Nu smager du en rimelig slurk, som skal fordeles hen over hele tungen i munden, slurp lidt luft ind i siderne da ilten hjælper med at fordele aroma og smag, for til sidst at synke olivenolien.

En ekstra jomfru olivenolie skal:

  1. smage frisk frugtagtig
  2. være bitter
  3. Være peberagtig i halsen

Bitter smagen

  • Bitterheden vil opleves på siden af-, nogle gange under, tungen og bagerst i munden.

Peberagtig taktil smagsoplevelse

  • Peber agtig taktil smagsoplevelse kommer i svælget. Derfor er du nødt til at synke olivenolie for at få den fulde smagsoplevelse.

Smager olivenolien mild, medium eller kraftig?

Men der er stor forskel mellem milde, medium og kraftige olivenolier.

En ekstra jomfru olivenolie kan være meget velafbalanceret mellem bitterhed og peber oplevelse eller den ene kan være kraftigt dominerende eller utroligt mild.

Positive smags-oplevelser ved ekstra jomfru olivenolie

Du kan opleve forskellige positive smagsnoter der henleder tankerne på forskellige områder, fx grøntsager som artiskok og tomat eller frugt både moden og umoden som banan og æble samt bl.a. græs, urter og nødder.

Sådan bruger du ekstra jomfru olivenolie i din mad

Som sagt findes der mange hundrede vis af smags-varianter, så der er ikke én ekstra jomfru olivenolie der er verdens bedste til alle retter.

Jordbær med olivenolie

Quick guide, sådan bruger du ekstra jomfru olivenolie i maden:

  1. Milde olivenolie til milde og delikate retter
  2. Kraftige olivenolie er til kraftig, grillet eller stegt mad

Men prøv dig gerne frem og eksperimenter lidt med de forskellige smags-varianter.

Milde ekstra jomfru olivenolier

  • Dampede, kogte og bagte retter
  • havregrød
  • hvid fisk og skaldyr
  • fjerkræ
  • hvidt brød
  • hvid pasta,
  • salater
  • milde grøntsager
  • kager og desserter
  • dressing og pesto

Medium ekstra jomfru olivenolier

  • Stegte og grillede retter
  • fisk
  • fjerkræ
  • grove korn og kærner
  • linser og bønner
  • grøntsager og retter med tomat
  • salater
  • fuldkornspasta
  • fuldkornsbrød
  • retter med æg
  • medium modnet oste

Kraftige ekstra jomfru olivenolier

  • Grillede og stegte og panerede retter
  • fede fisk
  • fjerkræ
  • grøntsager
  • linser og bønner
  • groft brød
  • fuldkornspasta
  • lagrede oste
  • salater