Hvilken olivenolie er bedst i test?

Hos Olive Oil Copenhagen bliver jeg ofte spurgt ”Hvordan finder jeg den bedste olivenolie”?

Der er foretaget mange test af de olier der står på butikkernes hylder og der findes nogle mærkninger der er værd at kigge efter når du vil havde den bedste kvalitet ekstra jomfruolivenolie. I de test, du kan finde på nettet, dumper mange af de olivenolier som er benyttet. De seneste to analyse fra Fødevarestyrelsen afslører blandt andet, at en stor del af de solgte olivenolier ikke lever op til kravene for klassificeringen ”ekstra jomfruolivenolie”.

Christina Elver, olivenolie sommelier, olivendronning. Test af bedste kvalitet ekstra jomfru olivenolie

Olivenolie sommelier, smags og kvalitet´s nørd

Jeg er olivenolie sommerlier og certificeret olivenolie ekspert, men har mange års baggrund indefor smag og kvalitet.

Olive Oil Copenhagen, vil guide dig frem til hvordan du finder den bedste ekstra jomfruolivenolie. Jeg har personligt testet et utal af olier, og er blevet interviewet af Forbrugerrådet Tænk, hvor jeg har svaret på spørgsmål om hvad oprindelses landet betyder for olivenoliens kvalitet.

Jeg har udvalgt nogle af de bedste kvalitets olivenolier til dig

Som olivenolie ekspert kommer jeg rundt hos mange producenter af olivenolier i Europa. Gennem Olive Oil Copenhagen forhandler jeg udelukkende gourmet kvalitet olie fra de bedste producenter, som har fokus på smag, kvalitet samt ordentlig produktion og økologi. Her i shoppen finder du kun premium kvalitet første presning olier, som jeg nøje har udvalgt og som befinder sig blandt toppen af verdens absolut bedste friske ekstra jomfruolivenolier.

Alle de olivenolier du finder i shoppen er testet og har vundet priser for deres smag og kvalitet, både i Europa og uden for Europas grænser.

Sådan finder du den bedste olivenolie

Som udgangspunkt er du nødt til selv at teste den derhjemme. Men du får et par tips til hvad du kan kigge efter i butikken.

  1. Først lugter du den skal lugte frisk og frugtagtig - minde dig lidt om græs - en nyslået grøn græsplæne
  2. Smagen skal være frisk og frugtagtig, lidt bitter og stærk/kradse i halsen

Se efter ekspert-importører, mærkninger og varebetegnelser

Der findes en række kvalitets mærkninger, så du som forbruger hurtigt og på en overskuelig måde, kan se hvad din olivenolie indeholder. Producenterne er underlagt en række regler og kontroller, ved brug af mærknings ordningerne.

Om olivenolien er italiensk, spansk eller græsk, har ikke den store betydning. Det endelige resultat afhænger i højere grad af faktorer som olivensorter, dyrknings- og produktionsmetode. Du kan sammenligne jomfruolivenoliven med druer til vin. Der findes flere hundrede vis af sorter. Og hver sort har deres egen smag, egenskaber og indhold af antioxidanter. Derudover har det betydning, hvordan oliventræet dyrkes, passes og plejes.

Den italienske jomfruolivenolie har haft et godt omdømme, men den er ikke pr. definition den bedste. Men Italienerne har længe været gode til at markedsføre deres olivenolie som kvalitets produkter. Jeg har dog set nogle af de bedste produkter af højkvalitets olie i Spanien, som samtidigt også har langt størstedelen af produktionen i Europa.

I Grækenland finder du også gode olivenolier, deres produktion er blot ikke så stor. Herudover har både Italien og Grækenland haft betydelige udfordringer med klimaet igennem de sidste par år, hvilket har påvirket høsten og kvaliteten negativt, i nogle dele af landene.

Skal oliens oprindelsen deklareres?

Det er lovpligtigt at forhandleren skrive oprindelse på ekstra jomfruolivenolie og jomfruolivenolie. Hvis olien ikke kommer fra en bestemt producent eller region eller et bestemt land, men bliver opkøbt, fra forskellige sælgere, skal der stå oprindelse ”inden for EU” eller ”uden for EU” på flasken.

Varebetegnelsen på olivenolier

Teksten på flasken bør oplyse dig om høstperioden fx 2019/2020 det er dog ikke et kreav og du skal naturligvis oplyses om det er en ekstra jomfruolivenolie, jomfruolivenolie, olivenolie eller olie af olivenpresserester, du kan løse om de forskellige kvalitets definitioner i denne artikel. Herudover er det Fødevarestyrelsen der har defineret standart lovkrav til varebetegnelsen, som ved alle andre fødevare.

Ekstra jomfruolivenolie

Ekstra jomfruolivenolie er en olivenolie af bedste kvalitet, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer.

Ekstra jomfruolivenolie bliver testet sensorisk i smag og duft samt en kemisk analyse for kvalitet, ægthed, mineralske olier mm.

Når du skal finde den bedste ekstra jomfruolivenolie, skal du gå efter om den har en frisk og god duft og smag. Duften kan minde lidt om græs og frugt, mens smagen kan minde lidt om æbler, nødder, tomat, frugt og græs herudover skal olien indeholde nogle antioxidanter, dem opdager du som bitterstoffer samt det der er stærkt ”kradser” i halen.

Jomfruolivenolie kvaliteten

Den næstbedste kvalitet er jomfruolivenolie, som også har en frugtagtig smag og duft, men du kan sagtens både dufte og smage stor forskel, hvis du sammenligner med en ekstra jomfruolivenolie.

En ekstra jomfruolivenolie og jomfruolivenolie bliver produceret på samme måde. Forskellen ligger i kvaliteten. Der kan opstå fejl i lugten og smagen af en olivenolie, som kan skyldes forskellige årsager både før under og efter presning fx frostskader, at olivenfrugterne har været på jorden, er blevet mast under transporten eller har ligget for længe, inden de bliver presset også forkert presningsmetode, mangel på filtrering eller forkert opbevaring vil påvirke lugten samt smagen og derved kvaliteten.

Det er et uddannet smagspanel, der definerer om der er tale om en ekstra jomfruolivenolie eller en jomfruolivenolie.

Olivenolie - koldpresning eller første presning?

En ekstra jomfruolivenolie er altid den første presning og altid en ´kold´presning, så det behøver ikke at fremgå på flasken. Der er dog stadigt en del producenter der vælger at skrive det.

Filtreret vs. U-filtreret

Ekstra jomfruolivenolie er som udgangspunkt filtreret. Det skal fremgå på flasken hvis olien er U-filtreret. En u-filtreret ekstra jomfruolivenolie vil relativt hurtigt blive harsk, derfor skal du som forbruger være oplyst om dette.

Olive Oil Copenhagen anbefaler ikke at man som forbruger køber u-filtrerede ekstra jomfruolivenolier i Danmark

Kig efter kvalitets-mærkerne, når du køber olivenolie

Kvalitats mærker: QV EXTRA samt PDO Gata-Hurdes eller DOP BAENA

Smag, økologi og ordentlighed;

Vær opmærksom på at kvalitets mærkningerne kun garanterer kvaliteten af ekstra jomfruolivenolien, ikke nødvendigvis smag, indhold af antioxidanter eller hvordan producenten forholder sig til ordentlighed over for miljø, økologi samt handels regler.

Som certificeret olivenolie ekspert ved jeg hvordan Olive Oil Copenhagen kan garantere at smag, kvalitet, oprindelse, produktion,miljø samt handelsregler er i orden.

QV EXSTRA en international forbrugergaranti for kvalitet

Garanti mærket er opstået i et samarbejde mellem verdens to mest producerende olivenolie lande Spanien og Italien. Friske Premium quality ekstra jomfruolivenolier, der har SIQEV mærket på flasken, er med garanti premium kvalitet. Producenterne indgår i samarbejdet frivilligt og hvert år bliver deres høst kontrolleret. Når kontrolprøverne udtages bliver producentens tanke plomberet, først når resultaterne foreligger frigives deres olivenolie til salg.

I løbet af sæsonen modtager producenten et uanmeldt besøg, med prøveudtagning. For at kontrollerer om kvalitet stadigt er i top.

SIQEV et internationalt forbruger garantimærke

Kvalitets mærkning; PDO eller DOP

PDO Gata-Hurdes eller DOP BAENA er to forskellige eksempler på kvalitets mærkning fra et specifikt område. Mærket garanterer for både oprindelsen og kvaliteten af olivenfrugterne frem til den færdige ekstra jomfruolivenolie befinder sig i en forseglet flaske. (på dansk BOB). Du finder olivenolier fra Spaniens PDO Gata-Hurdes og DOP BAENA områder hos Olive Oil Cph.

DOP Baena garanti for kvalitet og smag hos Olive Oil Copenhagen

Varebetegnelsen;

Bør oplyse dig om høstperioden fx 2019/2020 samt om det er en ekstra jomfruolivenolie, jomfruolivenolie, olivenolie eller olie af olivenpresserester, du kan læse om de forskellige definitioner i denne artikel. Herudover er det Fødevarestyrelsen der har defineret standart lovkrav til varebetegnelsen.

Ekstra jomfruolivenolie;

Ekstra jomfru olivenolie er en olivenolie af bedste kvalitet, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer, og er pr. definition altid den første koldpresning / jomfruolie og altid en filtreret olie.

Ekstra jomfruolivenolie bliver testet sensorisk i smag og duft samt en kemisk analyse for kvalitet, ægthed, mineralske olier mm.

Når du skal finde den bedste ekstra jomfruolivenolie, skal du gå efter om den har en frisk og god duft og smag. Duften kan minde lidt om græs og frugt, mens smagen kan minde lidt om æbler, nødder, tomat, frugt og græs herudover skal olien indeholde nogle antioxidanter, dem opdager du som bitterstoffer samt det der er stærkt ”kradser” i halen.

Jomfruolivenolie;

Den næstbedste kvalitet er jomfruolivenolie, som også har en frugtagtig smag og duft, men du kan sagtens både dufte og smage stor forskel, hvis du sammenligner med en ekstra jomfruolivenolie.

En ekstra jomfruolivenolie og jomfruolivenolie bliver produceret på samme måde. Forskellen ligger i kvaliteten. Der kan opstå fejl i lugten og smagen af en olivenolie, som kan skyldes forskellige årsager både før under og efter presning fx frostskader, at olivenfrugterne har været på jorden, er blevet mast under transporten eller har ligget for længe, inden de bliver presset også forkert presningsmetode, mangel på filtrering eller forkert opbevaring vil påvirke lugten samt smagen og derved kvaliteten. Det er et uddannet smagspanel, der definerer om der er tale om en ekstra jomfruolivenolie eller en jomfruolivenolie.

Koldpresning eller første presning;

En ekstra jomfruolivenolie er altid den første presning og en koldpresning, så det behøver ikke at fremgå på flasken. Der er dog stadigt en del producenter der vælger at skrive det.

Filtreret vs. U-filtreret

Det skal fremgå på flasken hvis olien er U-filtreret. En u-filtreret ekstra jomfruolivenolie vil relativt hurtigt blive harsk, derfor skal du som forbruger være oplyst om dette. Olive Oil Copenhagen anbefaler ikke at man som forbruger i Danmark køber u-filtrerede ekstra jomfruolivenolier.

Hos Olive Oil Cph. finder du olivenolie producenter der har kvalificeret sig bland verdens bedste i gennem mange år.

Dette er blot et lille udvalg af deres priser;