Olivenoliens historie

Arkæologer har fundet bevis for, at oliventræer har eksisteret helt tilbage til det 12. årtusinde f.Kr.

Helt tilbage i oldtiden var oliventræet af stor betydning og symboliserede fred og rigdom.

I Middelhavsområdet har oliven været dyrket til at producere olivenolie i mindst 5000 år, så olivenolie har bevist sit værd som et produkt der har mange nyttige funktioner.

Olivenolie har tilbage i historien fra år 600 f.kr. været en vigtig handelsvare og er blevet omtalt som det flydende guld og stadigt i dag er olivenolie en af de vigtigste handelsvarer vi har.

olivenolie i oldtiden

Foto: Olivenoliens rute gennem verden

fremstilling af olivenolie

Foto: Antikkens fremstilling af olivenolie

Olivenolie er brugt som medicin i mere end 1000 år

Hippokrates lægekunstens fader og grundlægger var en græsk læge der levede i år ca. 460-370 f.Kr. Hippokrates beskrev 60 forskellige sygdomme der kunne helbredes med olivenolie, i dag har vi forskning der kan forklare os hvordan.

Jovist, det er velsagtens nogle andre sygdomme vi slås med i dag, men frisk olivenolie har sygdomsforebyggende egenskaber også den dag i dag.

Dengang som nu bliver olivenolie også brugt til at fremstille sæbe, og skønhedsmidler.

I Antikken var det dog en noget anden måde at fremstille olivenolie på. Olivenolien blev opbevaret i store keramik krukker, dolium krukkerne blev brugt til opbevaring i hjemmet og Amphora krukker blev brugt til at transporterer olivenolien.

amphore til olivenolie fra romerriget

Foto 1: Amphore fra Romerriget blev brugt til transport

Dolium fra romerriget til olivenolie

Foto 2: Dolium krukke fra Romerriget blev brugt i hjemmet.

Olivenolie havde sin plads ved olympiaden

De klassiske olympiske lege blev afhold helt tilbage til år 776 f.kr.
Her blev olivenolie brugt til at kæmperne kunne smøre deres kroppe ind i olivenolien, før de skulle dyste. Men også som præmie havde oliventræet sin plads, idet at det ansås for en stor hæder for vinderen at modtage en kvist eller krans fra oliventræet.

Olivenolie kan vinde en krig

Oliventræet har en vigtig rolle i den græske mytologi

Zeus som var den græske mytologis hovedgud og hersker over himlen, havde en datter der hed Athena. Athena blev anset for at være gudinde for krig, kunst og håndværk.

Athena og havguden Poseidon ønskede begge herredømmet over Attika og gik i krig for at vinde dette herredømme. Den der kunne afgøre krigen var Kong Kekrops, den første konge af jorden i Athen, Kong Kekrops var halvt menneske og halvt slange.

Havguden Poseidon kunne tilbyde kong Kekrops en saltkilde og Athena kunne tilbyde kongen oliventræer.

Da oliventræerne symboliserede fred og velstand, var gavens værdi så høj at Athena vandt krigen og derved herredømmet over Attika.

oliventræ

Olivenolie brugt som lampeolie

Tilbage i tiden brugte man lamper med olivenolie til at få lys, fx lavet af ler som det ses på billedet, på borge og slotte blev olivenolien brugt til at tænde fakler og større lys. Jeg har læst historier om at før de brugte olivenolien til at oplyse borgene med blev der brug fx fedt fra grise og det stank tilsyneladende ret forfærdeligt, så skiftet til at bruge olivenolie må havde være behagelig da de slap for den grimme lugt.

Olielampe

Foto: Olivenolie lamper blev brugt for 1300-3000 år siden

olivenolie lamper