oliven_olie_ekspert_christina_elver_olive_oil_copenhagen

7 gode råd - når du skal købe en frisk ekstra jomfruolivenolie

I shop.oliveoilcph.dk kan du købe friske ekstra jomfruolivenolier

Hvad skal jeg kigge efter når jeg skal købe en frisk ekstra jomfruolivenolie? dette spørgsmålet om ekstra jomfruolivenolie har jeg har fået stillet mange gange af danske forbrugere. De fleste er bevidste om, at de skal se sig godt for, når man køber ekstra jomfruolivenolie.

Vidste du; at olivenolie er dén fødevare i hele verden der svindles mest med?

Hvad er ekstra jomfruolivenolie?

Forskellen på olivenolie, som er et raffineret produkt og ekstra jomfruolivenolie, der er en frisk sund olivenjuice er af stor relevans, er du nysgerrig så se her; Hvad er forskellen på olivenolie og ekstra jomfruolivenolie?

For mig, der nørder i ekstra jomfruolivenolie, er det vigtigt at støtter de producenter, der går op i kvalitet samt ordentlighed og som sætter en ære i at fremstille en sund, frisk og velsmagende ekstra jomfruolivenolie – en frisk sund oliven juice, i høj kvalitet, med respekt for naturen. Der er rigtig mange seriøse og dygtige producenter af frisk ekstra jomfruolivenolie at vælge imellem og det er dem vi bør støtte.

En kommende opfølgende artikel vil omhandle forskellen på almindelig ekstra jomfruolivenolie og frisk høj kvalitet ekstra jomfruolivenolie.

Hvordan kan du dufte og smage om en ekstra jomfruolivenolie er frisk?

Grundlæggende smagning kan de fleste hurtigt lære.

oliven_olie_ekspert_Daniel_Garcia_Peinado

Jeg vil gerne invitere dig til gratis

Oliven Olie MasterClass på

Gourmet B2B messen Bite Copenhagen i Bellacentret den 28. og 29. august kl. 11.00-13.00

Eventet er gratis, men kræver registrering på BiteCph.

Unik olivenolie MasterClass & Morellana evoo-Show cooking på Bite Copenhagen;

Stjernekokken, som er en af verdens førende eksperter i ekstra jomfruolivenolie Daniel Garcia Peinado og hans kokke-team fra det Spanske kokkelandshold tilbyder Olivenolie masterClass & Show Cooking - i samarbejde med:

Morellana Extra Virgin olive oil – Brønnum – Inco - BiteCph - Olive Oil Copenhagen

  • Bliv introduceret til hvordan du selv kan smage forskellen på ekstra jomfruolivenolier

  • Undervisning i at lave sund mad med ekstra jomfruolivenolier i forskellige smagsstyrker og smagsvarianter, Ja der vil være smagsprøver! – så kom og smag med

  • Hvordan bibeholder du de sunde antioxidanter, fx Oleocanthal, under tilberedning

Eventet foregår på engelsk

Antioxidanter i ekstra jomfruolivenolie

Vidste du at lægekunstens forfader Hippokrates, et par hundrede år f.Kr. beskrev 60 sygdomme, der kunne helbredes med olivenolie? I dag kan videnskaben forklare os hvorfor ekstra jomfruolivenolie er så sundt og det kan du læse mere om på www.oliveoilcph.dk eller kom og få svarene på Bite Copenhagen til olivenolie masterclass.

7 gode råd ”professionel sund fornuft” når du skal købe frisk ekstra jomfruolivenolie i høj kvalitet

Hvad skal man kigge efter på flasken, med ekstra jomfruolivenolie, når man står i butikken?

1. råd; Ekstra jomfruolivenolie

– en frisk oliven juice

Har du læst artiklen ”Hvad er forskellen på olivenolie og ekstra jomfruolivenolie?” er du nu ikke i tvivl om at der skal stå ekstra jomfruolivenolie på flasken.

Men så nemt skal det ikke være; DR kontant afslørede i 2017 at ca. 74 % af de flasker der sælges som ”ekstra jomfruolivenolie” i forskellige danske supermarkeder dumper i test og altså ikke er ekstra jomfruolivenolie…

Så når du stå i din butik og kigger på de mange hyldemeter af ”ekstra Jomfruolivenolier” skal du gå efter at vælge en af de sidste ca. 26%.

Vælg ekstra jomfruolivenolie med din professionelle sunde fornuft, for det er muligt at finde god frisk ekstra jomfruolivenolie fra seriøse producenter der prioriterer kvalitet, smag og oprindelse.

Råd nummer 1: Vælg en ekstra jomfruolivenolie

2. råd; Vælg en ekstra jomfruolivenolie i en mørk flaske

Ekstra jomfruolivenolie´s 4 værste fjender er lys, ilt, varme og mangel på filtrering.

Vælg som udgangspunkt en ekstra jomfruolivenolie i en mørk flaske, der blokerer for lysets adgang til olivenolien, da lys fremmer harskning.

Olivenoliens farve har ingen betydning for hverken smag eller kvalitet!

Råd nummer 2: Vælg en ekstra jomfruolivenolie i en mørk flaske

frisk_oliven_olie_oliven_juice

3. råd: Vælg en ekstra jomfruolivenolie, der er filtreret

De fleste ekstra jomfruolivenolier er filtreret, men enkelte sælger U-filtreret ekstra jomfruolivenolie.

Ekstra jomfruolivenolie der ikke er filtreret, eller er dårligt filtreret, indeholder bitte små dele af olivenfrugtkød, vand og ilt. Det vil sige alle de parametre, der er nødvendige for at olivenolien kan blive harsk.

Er du heldig at befinde dig i olivenlunden ved olivenbondens mølle i syden sol, midt i den fortryllende duft af friskpresset ekstra jomfruolivenolie og har du muligheden for at smage den grønne u-filtrerede olivenolie umiddelbart efter presning… det er en himmerigs-gourmet oplevelse.

De lokale køber og nyder da også den nypressede og u-filtrerede ekstra jomfruolivenolie… men kun i de første par dage efter presning!

olivenolie_høstning_af_oliven_frugter_ekstra_jomfru_oliven_olie

Det er vanskeligt at presse, flaske og sende u-filtreret ekstra jomfruolivenolie til Danmark, flytte det fra lager til hylderne og for dig at købe det og bruge det før olivenolien bliver harsk.

Ifølge en Italiensk olivenolieekspert vil en U-filtreret ekstra jomfruolivenolie være harsk efter 3-4 måneder på flaske.

Råd nummer 3: Vælg en filtreret ekstra jomfruolivenolie

4. råd; Høst tidspunkt og holdbarhed på flasken med ekstra jomfruolivenolie

Er høsttidspunktet oplyst på flasken? Fx Høstet 2018/2019 Frisk ekstra jomfruolivenolie er holdbar 18-24 måneder fra den dag den er tappet på flaske.

Holdbarhed efter åbning ca. 3-4 måneder, sørg for at sætte proppen på efter brug så du undgår unødig iltning.

Men nemt skal det ikke være og disse oplysninger er, desværre, ikke altid nok.

Jeg har som importør og professionel olivenolieekspert, bl.a. blevet tilbudt at få ”tilpasset” holdbarhedsdatoen så den kom til at ”passe til mit behov”…

Der findes rigtig mange olivenolieproducenter der vælger at følge gældende regler og prioriterer kvalitet, smag og oprindelse, det er dem Olive Oil Copenhagen vælger at samarbejde med.

 Hvorfor er ekstra jomfruolivenolie så svær at købe?

Min liste over hvad jeg skal være opmærksom i mit arbejde med ekstra jomfruolivenolie er lang og min uddannelse som procesteknolog med speciale i fødevareproduktion har været overordentlig nyttig, i supplement til min uddannelse som kok, ernæringsekspert, olivenolie sommelier samt certificeret international olivenolie ekspert.

Råd nummer 4: Vælg en flaske hvor både høsttidspunkt og holdbarhedsdato er opgivet.

5. råd: Hvem er producenten af din ekstra jomfruolivenolie?

Som hovedregel kan du gå ud fra at en producent, der er stolt af sit produkt og vil værne om sit brand, navn og rygte, gerne skriver oplysninger om sig selv på flasken, da de er stolte over kvaliteten af deres ekstra jomfruolivenolie.

Men så nemt skal det ikke være og desværre er producentens stolthed langt fra en garanti…

Som certificeret international olivenolie ekspert tager jeg hvert år til Italien for at deltage som blindsmagningdommer.

 Forestil jer et panel af olivenolie nørder, der har glædet sig til at side og smage og vurdere fremragende ekstra jomfruolivenolie i flere dage…

Med glæden der stråler i øjnene føres glasset op til næsen for at indsnuse den friske duft af grønne oliven, frisk slået græs, nødder og frugter – gyldne dråber der strutter af velsmag og sundhed…..

arrrh WHAT- stanken af ”råddent køkkenaffald” er hvad der rammer næsen…

Øv, øv, øv en oprigtig ærgrelse og tristhed over, at endnu en producent af olivenolie mangler grundlæggende viden om produktion. Olivenolie af så lav kvalitet at den ikke må sælges som den er, men skal sendes til raffinering. Der er naturligvis også mange mindre grelle tilfælde som kan klassificeres som jomfruolivenolie. men desværre ikke ekstra jomfruolivenolie.

Dette er ekstra jomfruolivenolier, der er indsendt til test i konkurrence af ”stolte” olivenolie producenter der selv mener at de laver ”verdens bedste ekstra jomfruolivenolie” …..

Hvordan er det muligt? Når det nu ikke blot er enkelte ekstra jomfruolivenolieprøver der dumper i test, men et ret stort antal.

oliven_olie_test_blind_smagning_konkurrence

Det er svært at producerer en frisk ekstra jomfruolivenolie?

Jeg bliver lige overrasket hver gang og jeg har gjort det for vane at spørge olivenolie kyndige, når jeg møder dem; hvordan er det muligt - at en olivenolie producent ikke selv er klar over at deres produkt er af lav kvalitet?

Min meget lidt videnskabelige konklusion er, at mange olivenolieproducenter er så stolte af at producere olivenolie på samme måde som deres forældre og generationer før dem. De er ofte for stolte til at smage på naboernes produkter og laver derfor den samme kvalitet olivenolie i generationer uden at tilegne sig ny viden om produktion.

Der kan naturligvis være andre gode forklaringer.

Det er ikke nemt at fremstille en frisk ekstra jomfruolivenolie, men der findes mange dygtige producenter.

Råd nummer 5: Jo flere oplysninger om producenten på flasken desto bedre

6. råd; Prisen for ekstra jomfruolivenolie?

Der går ca. 15 kg (ca. 10-19 kg) eller 5000 stk., friske grønne olivenfrugter til at producerer 1 liter ekstra jomfruolivenolie. Olivenfrugterne håndplukkes og bæres korrekt til møllen, indenfor 1-4 timer.

Den færdigpressede og filtrerede ekstra jomfruolivenolie opbevares i nedkølede ståltanke med nitrogengas i toppen, for at undgå varme, lys og ilt. Herved holder ekstra jomfruolivenolie sig frisk indtil tapning på flasker.

oliven_olie_tank_plomberet_test

Ståltanken bliver plomberet efter udtagning af en olivenolieprøve, der sendes til testning. Først når prøveresultaterne kommer retur fra laboratoriet og er godkendt bliver plomberingen fjernet og først nu, kan producenten sælge deres produkt som ekstra jomfruolivenolie.

Hvad er en realistisk pris for en flaske med en halv liter frisk ekstra jomfruolivenolie, der skal transporteres til Danmark og pålægges div. udgifter og moms? Det vil være vanskeligt at komme under ca. 100 kr. og en realistisk pris på høj kvalitet ekstra jomfruolivenolier ligger omkring 150 kr. til 300 kr. for ½ liter. Men vær opmærksom for prisen alene, er absolut ikke, en automatisk garanti for kvalitet!

Grønne olivenfrugter der høstes til frisk ekstra jomfruolivenolie, indeholder ca. 8% olie. Lader man olivenfrugterne hænge og modne på træet til de er helt sorte og overmodne er olie indholdet ca. 30%. Høstmetoden og den procestekniske behandling er anderledes og du kan sælge et større volumen olivenolie til en betydeligt lavere pris og lavere kvalitet.

Råd nummer 6: En realistisk pris for en ½ liter frisk høj kvalitet ekstra jomfruolivenolie er ca. 100,- til 300 kr.

7. råd: Hvem er importøren af din ekstra jomfruolivenolie?

Hvem er importøren af den flaske du står med? Er det en ekspert i ekstra jomfruolivenolie, der ved hvordan man kan give en 100% garanti for kvalitet, smag og oprindelse.

Disclaimer

I forhold til det 7. gode råd, skal du naturligvis vide, at jeg som professionel olivenolie ekspert og ejer af Olive Oil Copenhagen lever af at garanterer smag, kvalitet og oprindelse af de friske ekstra jomfruolivenolier som jeg importerer og sælger. Så jeg er naturligvis ikke uvildig i forhold til dette punkt!

På trods af, at olivenolie er dén fødevare der på verdensplan svindles mest med, så er der utrolig mange dygtige olivenolie producenter der ved hvad de laver og som sætter kvalitet, smag, oprindelse samt ordentlighed højere end noget andet.

olivenolie_ekspert_christina_elver_fra_olive_oil_copenhagen

Råd nummer 7: Har importøren af din ekstra jomfruolivenolie de nødvendige kompetencer til at garanterer kvaliteten?

Kan du bruge de 7 gode råd ”professionel sund fornuft” næste gang du skal købe ekstra jomfruolivenolie?

  • Har du spørgsmål om ekstra jomfruolivenolie? så skriv gerne en kommentar

Ekstra jomfruolivenolieekspert- & gourmetwebshop www.oliveoilcph.dk åbner primo september.

Olivenolie Sommelier tilbyder åbningstilbud samt tilbyder et par unikke nyheder som fx;

  • Ekstra jomfruolivenolie med appelsin-, mynte- eller chokoladesmag

  • Gourmet firmagaver, i en helt unik og genanvendelig indpakning (customized possible)

Vil du orienteres om åbningstilbud samt nyheder så tilmeld dig Olive Oil Copenhagens nyhedsbrev.

Har du ikke mulighed for at kigge forbi til;

Olivenolie MasterClass & Morellana Olivenolie Show cooking på Bite Copenhagen, kan du også se min videoblog "How to taste extra virgin olive oil"  Ja det er min debut som video-blogger - så se den fra den underholdende vinkel, og prøv selv med den ekstra jomfruolivenolie du har stående i dit køkken.

Vidste du at…

  • Spanien har ca. 260 forskellige varianter af olivensorter?

  • Olivenfrugter varierer meget i størrelse, udseende og smag ligesom æblesorter?

  • Ekstra jomfruolivenolie er den planteolie, der bedst tåler opvarmning til brug i køkkenet?